top of page
Subway Tracks

Χοροθεραπεία

Εκπαίδευση DRLST

Τι είναι η DRLST

Πρόκειται για ένα δίκτυο κοινωνικών επιστημόνων, ψυχολόγων, παιδαγωγών, καλλιτεχνών, οι οποίοι εργάζονται πάνω στη χρήση του χορού και του ρυθμού στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας, της παιδείας και της εμψύχωσης ομάδων. Εκπροσωπούνται από την "Association Danse Rythme Lien Social et Therapie" με έδρα στο Παρίσι και δεσμεύονται από τις αρχές του καταστατικού της. Η εκπαίδευση χοροθεραπευτών και εμψυχωτών ομάδων είναι μια από τις βασικές δράσεις της DRLST. Από το 2011 λειτουργεί το παράρτημα της εκπαίδευσης και στην Ελλάδα, με παιδαγωγικά υπεύθυνες την Ελένη Χατζηγεωργίου στην Αθήνα και τη Μαριάννα Δρακοπούλου στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το κέντρο εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο Επίνειο, Ινστιτούτο Θεραπειών μέσω Τέχνης και Κέντρο δια Βίου Μάθησης, έχοντας εμπλουτιστεί με νέους διδάσκοντες και με τη δυνατότητα να δοθεί μια πιστοποίηση Εμψυχωτή ή Χοροθεραπευτή DRLST αναγνωρισμένη από το κράτος. 
Η δομή της εκπαίδευσης βασίζεται στο μοντέλο του Tour de France des Compagnons, έχοντας τη λογική ότι ο εκπαιδευόμενος είναι αυτός που διαμορφώνει την εκπαιδευτική διαδρομή του σαν ένα ταξίδι, επιλέγοντας ως σταθμούς τους χώρους σεμιναρίων και επαγγελματικής δραστηριοποίησης των εγκεκριμένων εκπαιδευτών. Οι βασικοί εκπαιδευτικοί σταθμοί για έναν Έλληνα εκπαιδευόμενο είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Παρίσι.

Εκπαίδευση DRLST στη Β.Ελλάδα 2023-24

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών, στον οποίο η υπάρχουσα εκπαιδευτική ομάδα βαδίζει προς τις εξετάσεις της και τη μετάβασή της στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης: πρακτική άσκηση, εποπτεία, συγγραφή διπλωματικής εργασίας. Για το λόγο αυτό, τα σεμινάρια που υλοποιούνται κατά το διάστημα Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2023 είναι κλειστά για νέα μέλη, καθώς απευθύνονται αποκλειστικά στους τελειόφοιτους της DRLST. 
Προγραμματίζεται ένα 5νθήμερο σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτό σε νέα μέλη, στις 26-30 Δεκεμβρίου 2023, για το οποίο θα υπάρξει σύντομα επίσημη ανακοίνωση. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη της εκπαίδευσης στη Β.Ελλάδα, Μαριάννα Δρακοπούλου

Εκπαίδευση DRLST στη Β.Ελλάδα 2022-23

Η φιλοσοφία:

Τα σεμινάρια χοροθεραπείας φέτος γίνονται τόποι συνάντησης! Εμπλουτίζονται με νέα θέματα και προσκαλούν να αλληλεπιδράσουν και να παράξουν από κοινού τη γνώση διδάσκοντες που προέρχονται από τους χώρους της ψυχολογίας, της  ψυχανάλυσης, της εθνολογίας, των τεχνών του χορού και του θεάτρου, της ελληνικής παράδοσης. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου θα προκύπτει ένας κύκλος μοιράσματος, όπου, εκπαιδευτές και συμμετέχοντες, θα μπορούν να καταθέτουν ποιοι είναι για εκείνους οι καρποί της κάθε συνάντησης, φιλτράροντας ο καθένας το όφελος μέσα από τη δική του ματιά και το δικό του ρόλο. 

Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά και απευθύνονται τόσο σε εκπαιδευόμενους της DRLST όσο και σε επαγγελματίες (θεραπευτές μέσω τέχνης, κοινωνικούς επιστήμονες, παιδαγωγούς, καλλιτέχνες) που επιθυμούν να διερευνήσουν ή και να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα και τα εργαλεία εμψύχωσης ομάδων. Επιπλέον μπορεί να συμμετέχει ο καθένας που επιθυμεί να γνωρίσει αυτόν τον τρόπο εμψύχωσης και θεραπείας.

Από αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής-με την κατάθεση μιας προκαταβολής- σε όποιο ή όποια από τα σεμινάρια σας ενδιαφέρουν. Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής για κάθε σεμινάριο λήγει 5 μέρες πριν τη μέρα υλοποίησής του. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής:

κα Στυλιανή Τσαλαζίδου, βοηθός οργάνωσης της εκπαίδευσης DRLST στη Β.Ελλάδα, 

stulianitsalazidou@gmail.com, 6986516794


Πρόγραμμα

15-16 ΟΚΤ 2022 «Ο Ήρωας, ο Χορός, ο Παρατηρητής»: σ’αυτό το σεμινάριο θα συναντηθεί η χοροθεραπεία με το χορό στην ελληνική παράδοση. Θα διερευνήσουμε πώς η θεραπεία μέσω του χορού καλεί το υποκείμενο να ενσαρκώσει «θέσεις» και «ρόλους», με στόχο την αυτογνωσία του. Επιπλέον, θα δούμε πώς ο χορός στην ελληνική παράδοση γίνεται φορέας ενός συλλογικού ασυνειδήτου, καλώντας κι αυτό με τη σειρά του τους χορευτές να δοκιμαστούν σε διαφορετικές «θέσεις». Στο τέλος του σεμιναρίου, θα προκληθεί ένας κύκλος συζήτησης, που θα φωτίσει τα οφέλη αυτής της συνάντησης, τόσο σε επίπεδο σκέψης και θεώρησης όσο στο επίπεδο της εφαρμογής στο πεδίο.

Συντονιστές:

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών- υπεύθυνη DRLST Β.Ελλάδας

Στέργιος Κύρινας, χοροδιδάσκαλος, οικονομολόγος, μουσικός τεχνολόγος

Ώρες: Σάββατο 10.00-16.00

           Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες                        

        

12-13 ΝΟΕ 2022 «Μεταβατικές τελετουργίες»: στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με τα μεταβατικά τελετουργικά, τα οποία σηματοδοτούν σημαντικά ‘περάσματα’ που συμβαίνουν τόσο στη ζωή του κάθε ανθρώπου όσο και στη ζωή των κοινωνιών. Αυτά έχουν ενσωματωθεί στις παραδόσεις, τις αφηγήσεις και τους μύθους των λαών και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους. Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε στο πώς αξιοποιούνται θεραπευτικά στη χοροθεραπεία και στη δραματοθεραπεία, αποσκοπώντας στο να εμπλουτίσουν οι συμμετέχοντες τα θεραπευτικά και εκφραστικά τους εργαλεία. Στη συνέχεια οι δάσκαλοι των ελληνικών παραδοσιακών χορών θα μας ξεναγήσουν στους χορούς και στα πλούσια τελετουργικά μετάβασης της ελληνικής παράδοσης. Στον κύκλο συζήτησης στο τέλος του σεμιναρίου θα προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε πώς μπορεί αυτή  η συνάντηση -της χοροθεραπείας της δραματοθεραπείας και της ελληνικής παράδοσης- να προσφέρει δημιουργική γνώση στον καθένα, μέσα από τη δική του ματιά και το δικό του ρόλο.

Συντονιστές: 

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. Ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών- υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα

Γεωργία Γκιούρκα, Ψυχολόγος MSc, Δραματοθεραπεύτρια

Άννα Σίσκου, φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός, χοροδιδάσκαλος

Στέργιος Κύρινας, χοροδιδάσκαλος, οικονομολόγος, μουσικός τεχνολόγος

Ώρες: Σάββατο 10.00-16.00

           Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες                        


10-11 ΔΕΚ 2022 «Το σεντούκι των μύθων»: στο σεμινάριο αυτό θα ανοίξουμε το «παλιό σεντούκι» και θα περιηγηθούμε στον κόσμο των μύθων. Θα αφηγηθούμε το Μύθο μέσω του χορού, θα ζωντανέψουμε μέσω του χορού τους ήρωες, θα διερευνήσουμε τα εκφραστικά μέσα του αφηγητή-χοροθεραπευτή για να καταλήξουμε να εντοπίσουμε τα πλούσια οφέλη των μύθων στη θεραπεία μέσω της τέχνης. Το σεμινάριο αυτό θα γίνει τόπος συνάντησης του Ατόμου με το Συλλογικό και του άχρονου με το εδώ και τώρα.

Συντονίστρια:

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα

Ώρες: Σάββατο 10.00-16.00

           Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες                        

21-22 ΙΑΝ 2023 (οι ημερομηνίες μεταβλήθηκαν) «Πρωτόγονη Έκφραση, Κοινωνικός δεσμός και Παραδοσιακή Κοινωνία»:

στο σεμινάριο θα δούμε πώς η Πρωτόγονη Έκφραση αντλεί έμπνευση από το χορό στις φυλετικές αλλά και στις αγροτικές παραδοσιακές κοινωνίες, όπου η ‘’θεραπεία του ασθενούς’’ δεν ήταν υπόθεση ατομική αλλά της ομάδας και όπου ο χορός είχε θεραπευτικό ρόλο μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού δεσμού.

Θα συνδυάσουμε την πρακτική της ΠΕ με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, θα εξετάσουμε θεωρητικά το ρόλο που είχε ο χορός στην ελληνική αγροτική κοινωνία και πώς μεταφέρεται αυτή η σχέση στην εμψύχωση και χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης. Θα εστιάσουμε τέλος στη σημασία του κοινωνικού δεσμού, ως πρωταρχικού θεραπευτικού εργαλείου για την ψυχική ασθένεια αλλά και μέσου παρέμβασης σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Θα πλαισιωθεί το σεμινάριο με θεωρητική εισήγηση και παραδείγματα εφαρμογής στο κλινικό πεδίο.

Συντονιστές:

Κατερίνα Σταύρου, εθνολόγος του χορού, χοροθεραπεύτρια, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια DRT της διεθνούς εκπαίδευσης DRLST

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα  

Άννα Σίσκου, φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός, χοροδιδάσκαλος

Στέργιος Κύρινας, χοροδιδάσκαλος, οικονομολόγος, μουσικός τεχνολόγος

Ώρες: Σάββατο 10.00-16.00

           Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες                        


21-22 ΙΑΝ 2023 "Το τελετουργικό στη χοροθεραπεία και Συντονισμός ομάδας":

Το σεμινάριο έχει σαν βασικό σκοπό την εξάσκηση των εκπαιδευομένων χοροθεραπευτών και εμψυχωτών στο τελετουργικό της χορορυθμικής θεραπείας, τη θεωρητική τους κατάρτιση πάνω σε αυτό καθώς και τη διδασκαλία τους γύρω από το συντονισμό ομάδας. 

Συντονίστρια: 

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα  

Ώρες:

​Σάββατο 10.00-16.00

Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες          

11-12 ΦΕΒ 2023 «Η φωνή στην τέχνη και τη θεραπεία» : στο σεμινάριο αυτό θα συναντηθεί η χοροθεραπεία με το θέατρο και την ελληνική παράδοση.

Το 1ο μέρος θα έχει ως θέμα «Την ενδυνάμωση μέσα από τη φώνηση». Θα εισαχθούμε στη διαδικασία της φώνησης, έτσι όπως αυτή προσεγγίζεται από το σωματικό θέατρο. Η διδασκαλία θα βασιστεί στην προσέγγιση “Voice is the body” και θα έχει ως βασικό στόχο να εντοπίσουμε το κέντρο της δύναμής μας μέσα από τη βαθιά, αυθεντική φώνηση. Επιπλέον, θα εστιάσουμε στο πώς η έκφραση του δυναμικού μας κέντρου μέσα από την απελευθέρωση της αναπνοής μας –‘εκ-πνοή’- μας οδηγεί στην απελευθέρωση του πηγαίου μας ήχου.

Στο 2ο μέρος θα ασχοληθούμε με την «Πολυφωνία» στη χοροθεραπεία, η οποία συνιστά τη  σύμπλευση των διαφορετικών φωνών, που δημιουργούν μια νέα ζωντανή οντότητα και συνθέτουν για λίγα λεπτά ένα νέο κόσμο. Αυτός γίνεται εκείνη τη στιγμή η αρχέγονη φωνή της ομάδας, ο ήχος της ‘κοινότητας’. Η πολυφωνία στη χοροθεραπεία είναι η μελωδική συνάντηση των διαφορετικών λόγων, οπτικών, ρυθμών, αλλά και δυνατοτήτων, αντανακλώντας τον κόσμο «μέσα» μας και «έξω» από εμάς.

Στο 3ο μέρος θα περιηγηθούμε στα «Πολυφωνικά τραγούδια» της ελληνικής παράδοσης, τα οποία θα μας μεταφέρουν με τον τρόπο τους σε ελληνικά παραδοσιακά τελετουργικά.

Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με τη δική τους φώνηση αρχικά και στη συνέχεια με τη φώνηση της ομάδας, έτσι όπως ενσαρκώνεται από τα πολυφωνικά τελετουργικά της χοροθεραπείας και της ελληνικής παράδοσης. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εξοικείωση είτε με το χορό είτε με το τραγούδι.

Συντονιστές:

Αλίκη Δουρμάζερ, ηθοποιός, performer, σκηνοθέτης, vocalist, δασκάλα Physical Theatre και Vocal Trainer

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα

Ώρες: Σάββατο 10.00-16.00

           Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες                         


(σε νέα ημερομηνία) «Σαμανισμός, Τέχνη και Θεραπεία»: στο σεμινάριο αυτό θα διερευνήσουμε τη σχέση του σαμανισμού τόσο με την τέχνη και τη δημιουργική έκφραση όσο και με τη θεραπεία, εστιάζοντας στα δομικά του εκείνα στοιχεία που σήμερα αποδεικνύονται για τον σύγχρονο άνθρωπο πιο χρήσιμα και ωφέλιμα από ποτέ.

Ο σαμανισμός αντιπροσωπεύει μια κοινή για την ανθρωπότητα παράδοση, διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο σαμάνος είναι θεραπευτής, μάντης, διαμεσολαβητής ανάμεσα σε ανθρώπους και θεούς ή πνεύματα , θεματοφύλακας της παράδοσης της κοινότητάς του και πολυκαλλιτέχνης. Διαθέτει μια πληθώρα εργαλείων που του επιτρέπουν να ανοίξει την πόρτα του υπερφυσικού: το τύμπανο και το ρυθμό, τους χορούς, τις μάσκες, τα τραγούδια, τις μυθικές αφηγήσεις, τη χρήση συμβολικών αντικειμένων.

Η λειτουργία του σαμανισμού, έτσι όπως έχει μελετηθεί από την ανθρωπολογία, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά του, όπως, η δύναμη του ρυθμού, η αποτελεσματικότητα των συμβόλων και η έκσταση, είναι στοιχεία που χρησιμοποιούμε στη Χορορυθμική Θεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης. Στόχος μας είναι, μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ομάδας και μέσω της συμβολικής αποτελεσματικότητας, να μετακινηθούμε προς το «χώρο» εκείνο όπου το ορατό συναντά το «αόρατο», ο εαυτός μας τον Άλλο, να δονηθούμε και να συνδιαλλαγούμε με «αυτό που δεν μπορεί να μπει σε λόγια», μετουσιώνοντάς το και ανακτώντας και πάλι όλη την ορμή της ζωής και τη σύνδεσή μας με τον κόσμο.

Συντονιστές:

Δημήτρης Τσιάμης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, δάσκαλος υποκριτικής

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα  

18-19 ΜΑΡΤ 2023 "Η χοροθεραπεία στην επούλωση του ψυχικού τραύματος": η επούλωση του ψυχικού τραύματος στη Χοροθεραπεία ενεργοποιεί ατομικά και συλλογικά τελετουργικά ίασης. Μέσα στην ασφάλεια της καλλιτεχνικής μετουσίωσης, η διαδρομή του καθενός στην προσωπική του ιστορία συμβαίνει παράλληλα με τη διαδρομή της ομάδας στη συλλογική ιστορία της κοινότητας. Με αυτόν τον τρόπο ανακινούνται αφενός η ασυνείδητη μνήμη του σώματος του ατόμου και του 'συλλογικού σώματος' της κοινωνίας και αφετέρου οι μηχανισμοί επούλωσης του ατόμου και της ομάδας.

Το σεμινάριο απευθύνθηκε σε τελειόφοιτους εκπαιδευόμενους χοροθεραπευτές, στοχεύοντας να εμπλουτίσει τα θεραπευτικά τους εργαλεία.

Ώρες : Σάββατο 10.00-16.00

          Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες


8-9 ΑΠΡ 2023 "Μεταμορφώσεις": στο σεμινάριο αυτό θα αναζητήσουμε τη μεταμορφωτική επίδραση του χορού, τόσο στη χοροθεραπεία όσο στα χορευτικά τελετουργικά της ελληνικής παράδοσης. Θα εντοπίσουμε τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στη χοροθεραπεία και την παράδοση στο πώς μετουσιώνονται σε δημιουργική δράση η δυσκολία, ο πόνος, η απώλεια, η εξέλιξη, η ‘θεραπεία’. Οι μεταμορφώσεις και στις δύο περιπτώσεις προσφέρουν ένα ευρύ πεδίο σκέψης, δυνατότητας και ανακάλυψης στους συμμετέχοντες, ενώ συγχρόνως έχουν σαφή τρόπο να διασφαλίζουν το πλαίσιο και τους ανθρώπους μέσα σε αυτό. Θα συναντηθούμε στο σταυροδρόμι της χοροθεραπείας και των παραδοσιακών κοινωνιών, θα εισαχθούμε στα θεραπευτικά και παραδοσιακά τελετουργικά για να μας ταξιδέψουν στο χρόνο και να μας αποκαλύψουν μια βαθιά σοφία.

Συντονιστές:

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα

Άννα Σίσκου, φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός, χοροδιδάσκαλος

Στέργιος Κύρινας, χοροδιδάσκαλος, οικονομολόγος, μουσικός τεχνολόγος

Ώρες: Σάββατο 10.00-16.00

           Κυριακή 10.00-16.00

Διάρκεια: 12 ώρες                        

27-28 ΜΑΙΟΥ 2023 "Ο Άλλος":

Όπως οι λέξεις γίνονται "δοχεία" νοημάτων όταν συνομιλούμε, έτσι και οι χορευτικές μορφές, οι μυθικές αφηγήσεις και τα συμβολικά φωνήματα γίνονται φορείς σημαινόντων στη χοροθεραπευτική διαδικασία (DRT).

Στο σεμινάριο αυτό θα συναντηθεί η χοροθεραπεία με την ψυχανάλυση, για να αντικρύσουμε τις όψεις του "Άλλου" στο παρόν και το παρελθόν, με απώτερο στόχο να εισαχθούμε στη συμβολική σημασία και θεραπευτική αξία του "Λόγου του Πατρός" για τη χοροθεραπεία DRT. 

Καλεσμένη μας είναι η συγγραφέας θεατρικών έργων Αναστασία Περδίκη, με την οποία θα βρεθούμε σε ένα 2ωρο εργαστήριο συν-συντονισμού. Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι "Αυτή που μου ανήκει" και θα αποπειραθούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα: "ποια είναι;" ,"μου ανήκει;...".

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους χοροθεραπευτές και εμψυχωτές της DRLST, καθώς και σε θεραπευτές μέσω τέχνης, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς.


Συντονίστριες:

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα  

Αναστασία Περδίκη, συγγραφέας θεατρικών έργων


Μέρες/ώρες:

Σάββατο, 27/5, 10.00-16.00

Κυριακή, 28/5, 10.00-16.00

Διάρκεια:12 ώρες

10-11 ΙΟΥΝ 2023: Σεμινάριο παρουσίασης εργασιών και σύνδεσης θεωρίας, πράξης και εφαρμογής της χορορυθμικής θεραπείας DRT. Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευόμενους DRLST.

Συντονίστρια:

Μαριάννα Δρακοπούλου, κλ. ψυχολόγος MR, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια χοροθεραπευτών - υπεύθυνη DRLST στη Β. Ελλάδα

8 ώρες

Εκπαίδευση DRLST στη Β.Ελλάδα 2021-22

1)16-17 Οκτωβρίου 2021 : «Το Βασίλειο του Χρόνου»

Το Βασίλειο του Χρόνου είναι γεμάτο μυστήρια, σκέψεις, μύθους, εικόνες… Στο ταξίδι μας σ’αυτό συναντούμε ήρωες που κονταροχτυπιούνται με το Χρόνο, μεταφέρονται μαγικά στο μέλλον, στέκονται σε μια στιγμή και τη μετατρέπουν σε αιώνες, τον κυνηγούν, του κρύβονται, τον χάνουν, ζυμώνονται με αυτόν… Θα επεξεργαστούμε στο σεμινάριο τους τρόπους με τους οποίους ο χοροθεραπευτής συνοδεύει την ομάδα στο Βασίλειο του Χρόνου.

​Συντονίστρια: Δρακοπούλου Μαριάννα, Κλινική Ψυχολόγος MR, Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης DRLST στη Β. Ελλάδα


2) 27-28 Νοεμβρίου 2021:«Χοροθεραπεία και Δραματοθεραπεία: κοινοί τόποι συνάντησης, έκφρασης και θεραπείας»

Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τεχνικές και διαδικασίες (ρόλος, παιχνίδι, πλάσιμο ιστοριών, ζωγραφική) που αποτελούν τον πυρήνα της θεραπευτικής δουλειάς της Δραματοθεραπείας| Παιγνιθεραπείας με άτομα και ομάδες.

Θα διερευνηθούν όλα εκείνα τα εκφραστικά και θεραπευτικά σημεία όπως: σώμα, σύμβολο, μεταφορά, τελετουργία, αυτοσχεδιασμός που συνδέουν τη θεωρία της Δραματοθεραπείας και της Χοροθεραπείας καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή.

Στόχος του σεμιναρίου είναι ο εμπλουτισμός των εκφραστικών και θεραπευτικών μέσων των εκπαιδευόμενων χοροθεραπευτών.

Συντονίστρια: Γεωργία Γκιούρκα , Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια


3)11-12 Δεκεμβρίου 2021: «Επανάληψη:  το μήνυμα της αέναης επιστροφής»

‘’Σε κάθε επανάληψη της κίνησης, το μήνυμα του χορού του χορευτή αντηχεί όλο και πιο έντονα, σαν να επιμένει και να «χτυπά» όλο και πιο δυνατά την πύλη της ύπαρξής του, όπως θα χτυπούσε ένας αγγελιαφόρος για να ακουστεί’’. Στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με την έννοια της επανάληψης στη χοροθεραπεία και στην ψυχανάλυση. 

Συντονίστρια: Δρακοπούλου Μαριάννα, Κλινική Ψυχολόγος MR, Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης DRLST στη Β. Ελλάδα


4)29-30 Ιανουαρίου 2022: «Τέχνη και Σαμανισμός»

Ο σαμάνος διαθέτει μια πληθώρα εργαλείων που του επιτρέπουν να ανοίξει την πόρτα του υπερφυσικού: το τύμπανο και το ρυθμό, τους χορούς, τις μάσκες, τα τραγούδια, τις μυθικές αφηγήσεις και τη χρήση συμβολικών αντικειμένων. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα εστιάσουμε στη σχέση σαμανισμού και τέχνης και θα διερευνήσουμε τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την τελετουργία και τη θεραπεία.

Συντονιστής: Δημήτρης Τσιάμης, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Δάσκαλος Υποκριτικής


5)12-13 Φεβρουαρίου 2022: «Το Σώμα»

Στη βάση κάθε μορφής θεραπείας και πολύ περισσότερο της θεραπείας μέσω του χορού, είναι το Σώμα. Το Σώμα που χορεύει είναι το Σώμα που διασχίζει μια ιστορία, τόσο προσωπική όσο και αρχέγονη. Το Σώμα διαπερνάται από το χορό του, γίνεται σύμβολο και μετουσιώνεται σε καμβά καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Συντονίστρια: Δρακοπούλου Μαριάννα, Κλινική Ψυχολόγος MR, Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης DRLST στη Β. Ελλάδα


6)12-13 Μαρτίου 2022 : «Τελετουργίες Μετάβασης»

Τα μεταβατικά τελετουργικά σηματοδοτούν σημαντικά ‘περάσματα’ που συμβαίνουν τόσο στη ζωή του κάθε ανθρώπου όσο και στη ζωή των κοινωνιών. Αυτά έχουν ενσωματωθεί στις παραδόσεις των λαών και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους. Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε στο πώς αξιοποιούνται θεραπευτικά στη χοροθεραπεία.

Συντονίστρια: Δρακοπούλου Μαριάννα, Κλινική Ψυχολόγος MR, Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης DRLST στη Β. Ελλάδα


7)9-10 Απριλίου 2022: «Η ενδυνάμωση μέσα από τη φώνηση».

Το σεμινάριο θα βασιστεί στην προσέγγιση “Voice is the body” μέσα από το σωματικό θέατρο. Θα έχει ως στόχους να εντοπίσουμε το κέντρο της δύναμής μας μέσα από τη βαθιά, αυθεντική φώνηση. Θα εστιάσουμε στο πώς η έκφραση του δυναμικού μας κέντρου μέσα από την απελευθέρωση της αναπνοής μας –‘εκ-πνοή’- μας οδηγεί στην απελευθέρωση του πηγαίου μας ήχου.

Συντονίστρια: Αλίκη Δουρμάζερ, ηθοποιός, performer, σκηνοθέτης, vocalist, δασκάλα Physical Theatre και Vocal Trainer.


8)14-15 Μαΐου 2022 : «Πρωτόγονη Έκφραση, Κοινωνικός δεσμός και Παραδοσιακή Κοινωνία»

Η Χοροθεραπεία και Εμψύχωση DRT αντλεί έμπνευση από το χορό στις φυλετικές αλλά και στις αγροτικές παραδοσιακές κοινωνίες, όπου η ‘’θεραπεία του ασθενούς’’ δεν ήταν υπόθεση ατομική αλλά της ομάδας και όπου ο χορός είχε θεραπευτικό ρόλο μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού δεσμού. Στο σεμινάριο αυτό θα συνδυάσουμε την πρακτική της χοροθεραπείας/εμψύχωσης DRT με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, θα εξετάσουμε θεωρητικά το ρόλο που είχε ο χορός στην ελληνική αγροτική κοινωνία και πώς μεταφέρεται αυτή η σχέση στην εμψύχωση και χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης.

Συντονίστρια: Κατερίνα Σταύρου, Χοροθεραπεύτρια, πιστοποιημένη Εκπ/τρια DRLST, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνολογία του Χορού.


9)4-5 Ιουνίου 2022 : Παρουσίαση εργασιών


*όποιο σεμινάριο υλοποιηθεί μετά τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί μέσα στη νέα χρονιά

** η ανακοίνωση των σεμιναρίων με όλες τις αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ώρες, το χώρο διεξαγωγής κ.α, γίνεται έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή του εκάστοτε σεμιναρίου. Υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής και κράτηση θέσης 15 ημέρες πριν το σεμινάριο.


Υπεύθυνη Παιδαγωγικών στη Β. Ελλάδα:

Δρακοπούλου Μαριάννα, Κλινική Ψυχολόγος MR, Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης DRLST στη Β. Ελλάδα

Εκπαίδευση στη Β.Ελλάδα
2020-21

Η χρονιά φέτος εμπλουτίστηκε με νέα σεμινάρια, νέες θεματικές και νέους εκπαιδευτές, με έμφαση στην πολύπλευρη κατάρτιση των εκπαιδευομένων. Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, κάποιες ημερομηνίες και κάποια θέματα σεμιναρίων ενδέχεται να διαφοροποιήθηκαν και να υλοποιήθηκαν διαδικτυακά.

1.17-18 Οκτωβρίου 2020

"Ο καθρέφτης". Πόσοι "καθρέφτες" υπάρχουν σε μια συνεδρία χοροθεραπείας; Θα ασχοληθούμε πρακτικά και θεωρητικά με την έννοια του καθρέφτη στη θεραπεία, ενώ συγχρόνως θα εμβαθύνουμε στην τέχνη του να καθρεφτίζει ο χοροθεραπευτής, αξιοποιώντας δημιουργικά όλα τα μέσα που έχει στα διάθεσή του.

Συντονίστρια: Μαριάννα Δρακοπούλου


2. 7-8 Νοεμβρίου 2020

"Το τέρας του θυμού". Με οδηγό τις τεχνικές της δραματοθεραπείας και της παιγνιοθεραπείας θα εξερευνήσουμε τη δυναμική του θυμού. Θα συστηθούμε με τα προσωπικά και συλλογικά ‘τέρατα’ και, με την ασφάλεια του συμβολισμού, θα συνομιλήσουμε μαζί τους, προσπαθώντας ν’ακούσουμε αυτά που έχουν να μας πουν. Στόχος του σεμιναρίου είναι ο εμπλουτισμός των εκφραστικών και θεραπευτικών μέσων των εκπαιδευόμενων χοροθεραπευτών.  

Συντονίστρια: Γκιούρκα Γεωργία, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια.

*Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευόμενους της DRLST.


3. 16-17 Ιανουαρίου 2021

Σεμινάριο γνωριμίας με τη Χοροκινητική Θεραπεία.  

Συντονίστρια: Αγγελική Μπιτζαράκη, MSc, GDTRSR, Χοροκινητική Ψυχοθεραπεύτρια, Εμψυχώτρια Ομάδων (Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική-NDI), Κοινωνική Ανθρωπολόγος.

*Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευόμενους της DRLST.


4. 13-14 Φεβρουαρίου 2021

"Το Φυλαχτό και ο Αποδιοπομπαίος Τράγος ΙΙ: μια παρέμβαση στη βία". Πώς μια συνεδρία χοροθεραπείας μπορεί να γίνει ένα ασφαλές πλαίσιο έκφρασης της βίας; Τι λειτουργεί ως Φυλαχτό και με ποιες μορφές εμφανίζεται ένας Αποδιοπομπαίος Τράγος; Στόχος του σεμιναρίου είναι να ασχοληθούμε με την εφαρμογή της μεθόδου σε παρεμβάσεις για τη διαχείριση της βίας σε ομάδες.

Συντονίστρια: Δρακοπούλου Μαριάννα


5. 27-28 Μαρτίου 2021

"Από το μύθο στην τελετουργία". Σε τι ξεχωρίζει ο μύθος από τα άλλα είδη αφήγησης; Πώς μεταγράφεται ο μύθος σε τελετουργία και πώς συνδιαλέγεται η αφηγηματική με τη συμβολική γλώσσα; Ο αρχικός στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τεχνικές που αναδεικνύουν τη μυθική αφήγηση και τη λειτουργία της. Στη συνέχεια θα διερευνήσουμε διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς των μύθων σε τελετουργικές δράσεις.

Συντονιστής: Δημήτρης Τσιάμης, σκηνοθέτης-ηθοποιός.

*Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευόμενους της DRLST.


6. 10-11 Απριλίου 2021

"Τώρα... ποιος χορός θα μας σώσει; Η έξοδος στη σκηνή". « Έτοιμοι;.. Βγαίνουμε!». Στόχος του σεμιναρίου είναι να έρθουν οι εκπαιδευόμενοι σε επαφή με τη θεραπευτική λειτουργία που έχει στη χοροθεραπεία το να βγει ο χορευτής στη συμβολική σκηνή της ομάδας. Η Έξοδος αυτή περιγράφεται ως λυτρωτική διαδικασία σε πολλαπλά επίπεδα. Τι συνιστά τη ‘λύτρωση’;

Συντονίστρια: Μαριάννα Δρακοπούλου


7. 29-30 Μαΐου 2021

"H φώνηση ως βίωμα". Το σεμινάριο θα βασιστεί στην προσέγγιση “Voice is the body”.
Θα έχει ως στόχους 1. να εκπαιδευτούν τα μέλη πάνω σε μεθόδους οργανικής σύνδεσης της φωνής με το σώμα ως ολότητα και της κίνησης με τον ήχο και 2. να βιώσουν τη δημιουργία της φώνησης ως προσωπική αυθεντική έκφραση και να καλλιεργήσουν την ελεύθερη ροή της προς τον άλλο και την ομάδα.
Συντονίστρια: Αλίκη Δουρμάζερ, ηθοποιός, performer, σκηνοθέτης, vocalist, δασκάλα Physical Theatre και Vocal Trainer.
*Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευόμενους της DRLST.

8. 12-13 Ιουνίου 2021

Παρουσίαση εργασιών της φετινής χρονιάς. Οι εκπαιδευόμενοι αναλαμβάνουν να συντάξουν μια εργασία που σχετίζεται με κάποιο από τα θέματα που επεξεργάστηκαν όλη τη χρονιά και να το αναπτύξουν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο σε επίπεδο της εφαρμογής σε πληθυσμό. Την παρουσίαση κάθε εργασίας ακολουθεί συζήτηση. Προτιμούμε αυτή η διαδικασία να γίνεται στη φύση, αν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες!

*Το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευόμενους της DRLST.


Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής:

Δρακοπούλου Μαριάννα: drakopmar@hotmail.com, 6944828663

Επίνειο: 6972875789, 2314035212


Υπεύθυνη οργάνωσης: Δρακοπούλου Μαριάννα, Κλινική Ψυχολόγος ΑΠΘ, MR στην Κλινική Ψυχολογία-Ψυχοπαθολογία Université Paris5-René Descartes, Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης DRLST στη Β.Ελλάδα.

Εκπαίδευση DRLST στη Β.Ελλάδα
2019-20

Στον Κύκλο Σεμιναρίων 2019-20 διαπραγματευτήκαμε τα ακόλουθα θέματα:

1. 28 Σεπτεμβρίου 2019

«Ενός λεπτού σιγή…». Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν να διαπραγματευτούμε την αξία των στιγμών σιωπής κατά τη χοροθεραπευτική διαδικασία.

2. 24 Νοεμβρίου 2019

«Η Επιθυμία». Σκοπός του σεμιναρίου είναι να διαπραγματευτούμε την επιθυμία μέσα από την ψυχαναλυτική σκοπιά και να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο ρόλος της μέσα στη διαδικασία.

3. 19 Ιανουαρίου 2020

«Το Δράμα και η Κάθαρση». Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να διανύσει ο χορευτής μια διαδρομή που να εμπεριέχει το Δράμα, την Έκσταση και την Κάθαρση  και να αποκωδικοποιήσει πώς μπορεί να την αξιοποιήσει θεραπευτικά.

4. 29 Μαρτίου 2020 (ακυρώθηκε λόγω αναστολής για τον covid-19)

«Η πολυφωνία». Βασικός σκοπός ήταν να εξασκηθούν οι εκπαιδευόμενοι στα πολυφωνικά ρυθμικά τελετουργικά και να αντιληφθούν πώς μέσα από τη συνύπαρξη πολλαπλών φωνών πετυχαίνεται η αποκάλυψη της Μιας Φωνής που ενσαρκώνει το Λόγο του υποκειμένου και οδηγεί στη θεραπεία.

5. 17 Μαΐου 2020 (ακυρώθηκε λόγω της αναστολής για τον covid-19)

«Ο Άλλος», με στόχο να αποκαλυφθεί ποιος είναι ο Λόγος του Άλλου, ποια η σημασία του για τη θεραπευτική διαδικασία και πώς ενσαρκώνεται συμβολικά μέσα στην κλινική πράξη.

6. Η εκπαιδευτική χρονιά της DRLST στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με δύο σεμινάρια μέσα στον Ιούνιο, που απευθύνονταν μόνο σε εκπαιδευόμενους και αναπλήρωσαν τα σεμινάρια που ακυρώθηκαν λόγω της αναστολής για τον covid-19.
-"Το Φυλαχτό και ο Αποδιοπομπαίος Τράγος", 21 Ιουνίου, στο Επίνειο.
-"Παρουσίαση εργασιών και εφαρμογή της μεθόδου σε πληθυσμό", 27 Ιουνίου, στο δάσος.

Ο Κύκλος Σεμιναρίων απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες, θεραπευτές μέσω τέχνης, παιδαγωγούς, καλλιτέχνες, σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη συγκεκριμένη τεχνική για λόγους αυτογνωσίας. Επίσης απευθύνεται σε παλιότερους εκπαιδευόμενους της DRLST που επιθυμούν να εμβαθύνουν σε κάποιο από τα παραπάνω θέματα.


Για πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής στα σεμινάρια μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη παιδαγωγικών της DRLST στη Β. Ελλάδα Δρακοπούλου Μαριάννα στα drakopmar@hotmail.com και 6944828663 και με το Επίνειο στα τηλέφωνα 6972875789/2314035212.

Εκπαίδευση DRLST στη Β. Ελλάδα
2018-19

Ένας από τους σταθμούς στη διαδρομή ενός εκπαιδευόμενου στη Βόρεια Ελλάδα είναι από το 2011 η Θεσσαλονίκη και από το 2018 το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Θεραπείας μέσω των Τεχνών, Επίνειο, με το οποίο συνεργάστηκε η DRLST. 

Ξεκίνησε από το 2018-19 και είχε τα ακόλουθα θέματα: 

1. 7 Οκτωβρίου 2018
«Ο ρυθμός». Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν να έρθει ο χορευτής σε επαφή με το ρυθμό, να τον αναζητήσει μέσα και γύρω του, να τον βιώσει, να τον αφήσει να τον διαπεράσει και να δημιουργήσει διαμέσου αυτού το δικό του χορευτικό λόγο. 
2. 18 Νοεμβρίου 2018
«Η ποίηση». Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να έρθει ο χορευτής σε επαφή με τη μεταφορά και το συμβολισμό, ώστε να παράγει ο ίδιος ποιητικό λόγο μέσα από το χορό του. Στη θεραπεία μέσω της τέχνης, η καλλιτεχνική δημιουργία γίνεται η ίδια πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο. 
3. 9 Δεκεμβρίου 2018
«Ο πριμιτιβισμός στο χορό », με στόχο να διανύσει ο χορευτής τη δική του διαδρομή προς τον πριμιτιβισμό στην κίνησή του, σαν μια πορεία επανασύνδεσης με τον βαθύτερο εαυτό του αλλά και τον άλλον. 
4. 20 Ιανουαρίου 2019
«Η φωνή», με βασικό σκοπό να αναδειχθεί ο ρόλος της φωνής, τόσο στο ίδιο το σώμα που χορεύει, όσο στο χορευτή και την ομάδα. Η φωνή γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του χορού και μέσο έκφρασης και επικοινωνίας του χορευτή με τον εαυτό του και τον άλλο.
5. 17 Φεβρουαρίου 2019
«Η μετουσίωση», με στόχο να αποκαλυφθεί το πώς το βίωμα της υπερβατικότητας μπορεί να αποτελεί μια δεδομένη στιγμή το αίτημα κάθε ανθρώπινου όντος, κάθε μορφής θεραπείας και πολύ περισσότερο της θεραπείας μέσω της τέχνης. 
Απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες, θεραπευτές μέσω τέχνης, παιδαγωγούς, καλλιτέχνες, σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη συγκεκριμένη τεχνική για λόγους αυτογνωσίας. Επίσης απευθύνθηκε σε παλιότερους εκπαιδευόμενους της DRLST που επιθυμούν να εμβαθύνουν σε κάποιο από τα παραπάνω θέματα.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν μία Κυριακή το μήνα, στο Ινστιτούτο Θεραπείας και Εκπαίδευσης μέσω των τεχνών «Επίνειο», ήταν αυτοτελή και είχαν διάρκεια 6 ώρες. 





bottom of page